De wachttijd op de kerkklok was nog een half uur.

zwartzand

Sinds de dood van ma lette hij zelf op praktische dingen, zoals eten. Voor de maaltijd was de oplossing het cafetaria een paar deuren verder. “Wat is vandaag, Michiel?” vroeg de altijd vriendelijke Maria.

“Deze keer pizza, nee kapsalon. Of wacht even, een hamburger. Nee, geef me drie bamischijven en patat.”

Michiel nam mee wat Maria aanreikte samen met de kilo’s appels, die ze voor hem kocht op de weekmarkt. Die at hij als enig fruit.

Schrokkend met een vork verdween het eten in zijn mond, zittend voor de tv. Realityshows keek hij niet, zelfs gespeelde werkelijkheid was werkelijkheid en dat maakte hem onrustig. Series over geschiedenis hadden zijn voorkeur. Attila de Hun kon aanstormen op het scherm, Attila kon hem nooit bereiken en dat weten gaf hem rust.

Net als de foto’s op het dressoir, vooral de grote foto van ma, ze keek alsof ze zei: ik waak over je. Pa kende Michiel niet, van pa was geen foto, geen herinnering en ma zei altijd dat ze niet wist wie zijn pa was. Hij had pa zelf gevonden. Zodra hij die lijstjes met foto’s zag in de marktkraam, waren ze verkocht. En nu stond de foto van pa naast ma. Als iemand langskwam, wat nooit gebeurde, kon hij pa aanwijzen. Michiel zag de gelijkenis. Die andere twee lagen in het dressoir, voor het geval dat. Misschien braken ze in en namen ze pa mee.

Ongeduldig zag Michiel de klokwijzer een stukje opschuiven. Het ging hem niet snel genoeg, toch hield hij zich aan elf uur. Hij wist dat hij daar strikt aan vast moest houden want dit was een zwartzanddag, een slechte dag.

Op goede dagen vond hij het leven prima, hij merkte niets van afwijkingen. De anderen deden moeilijk als hij hun gevoelens negeerde door een botte opmerking en die moeilijke anderen zorgden dat Michiel geen werk had. Alle bazen ontsloegen hem. Hij had geen idee waarom, de vakken en stellages hield hij keurig bij en zagen er spic en span uit.

Hij leefde van een kleine uitkering.

(Word vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel