Sodom en Gomorra of stad van hoeren en snoeren?

Lang was Rome het Sodom en Gomorra van pausen die het met de leer niet zo nauw namen. Rome, stad van hoeren en snoeren noemen is misschien een tikje overdreven maar tjonge, tjonge wat wisten die pausen en kardinalen het zichzelf prettig te maken.

Vaticaanstad is nog maar een postzegeltje vergeleken met de oppervlakte van de Kerkelijke staat in zijn gloriejaren toen de paus het tot in onze streken voor het zeggen had en hij heel goed wist waar een man op zijn positie recht op had. Sommige pausen maakten het zo bont dat vrouwen gewaarschuwd werden uit bepaalde kerken weg te blijven. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert in hele hoge mate.

De omvang de schandalen wijzigt niet

De omvang de schandalen is bij het kleine staatje nog van dezelfde orde als vroeger, corruptie komt daar nog steeds voor, alleen in de tijd van sociale media en onderzoekjournalistiek blijven die schandalen niet netjes onder het tapijt liggen. Aan alle kanten piepen ze de openbaarheid in.

Waar de Pieterspenning al niet goed voor is

Een spotprent betreffende de Pieterspenning (bron Catawiki)

Het gebeurt niet vaak dat een kardinaal zijn rechten als kardinaal kwijt raakt of met andere woorden dat die kardinaal gedegradeerd wordt. Eind vorig jaar gebeurde dat met Angelo Becciu. Het waarom is niet bekend gemaakt maar de geruchten wijzen allemaal op een vastgoedschandaal in Londen waar deze ex-kardinaal bij betrokken zou zijn met geld afkomstig uit de opbrengsten van de zogenoemde Pieterspenning (een jaarlijkse vrijwillige bijdrage die rooms-katholieke gelovigen doen en die bestemd is voor het doen van ‘goede werken’).  

Becciu raak zijn kardinaalsbonnet kwijt

Dat schandaal moet binnen de kerk bekend geweest zijn vóór het naar buiten kwam want de paus haalde Becciu uit die functie weg en benoemde hem tot hoofd van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingprocessen en maakte hem gelijk Kardinaal. Franciscus promoveerde hem uit de weg. Tamelijk bizar om iemand waar een oneerlijk luchtje aan hangt te belasten met het zalig verklaren van mensen. En nu is hij weer kardinaal af, de geruchten werden blijkbaar te pijnlijk.

Smeuïge pausverhalen

Ja, er zaten en zitten lekkere jongens in Rome. Wil je meer smeuïge verhalen lezen over dat aparte slag vol, de pausen? Klik dan hier en ga naar mijn pausverhalen.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel