Napoleon

Napoleon was katholiek. De Franse revolutie had niet veel op met de macht van de kerk en voor Napoleon gold hetzelfde. In 1799 viel hij Rome binnen en gijzelde de paus. Die Pius VI had het ernaar gemaakt. Een neef benoemde hij tot kardinaal, net als een oom en een vriend, die trouwens de volgende paus werd. Hij veroordeelde de nieuwe Franse grondwet, want als paus kon hij dat doen. Vond hij. Pius VI had de tekenen van de tijd niet begrepen, overal hing revolutie in de lucht, maar de paus rook niets. Dat gedrag pikte Napoleon niet. Bovendien had Nappie geld nodig, die Franse soldaten marcheerden niet op suikerklontjes of revolutionair elan. Veldslagen won Napoleon niet met het roepen van boe of pief, paf, poef. De kanonnen en kogels waren niet aan te slepen en zo’n armee in het veld houden kostte nogal wat. Nappie kon de bezittingen van de kerk prima gebruiken. Pius VI raakte alle landgoederen rond Chateauneuf du Pape kwijt en de gratis wijn van die bezittingen kon hij voortaan op z’n buik schrijven.

Gevangenschap

Napoleon nam geen genoegen met een stel landgoederen. Hij zette de paus af en nam hem, samen met de kunstschatten van het Vaticaan, mee naar Frankrijk. De doodzieke paus wilde graag in Rome sterven, in zijn eigen bed. Hij kon smeken wat hij wilde. Tevergeefs en een Franse generaal scheen gezegd te hebben ‘sterven kunt u overal.’ En daar moest de paus het mee doen. In Frankrijk sloten ze hem op in de citadel van Valence, daar overleed hij na een maand. In feite was hij vermoord. Dat sterven kwam dat niet door onbeperkt spareribs eten.

Pius VII

Napoleon
Kroning van Napoleon – Jacques-Louis David, ca. 1805

Diens opvolger Pius VII koos eieren voor zijn geld. In ruil voor teruggave van de pauselijke staat, heeft de paus Napoleon gezegend toen Nappie zichzelf tot keizer kroonde. Een afspraak met Napoleon gold zolang hij er profijt van had. Tien jaar later kwam hij zijn afspraken met de kerk niet na en werd uit de katholieke kerk gezet Die Pius had niets van zijn voorganger geleerd. Op de brutaliteit van de paus had de kleine generaal een duidelijk antwoord: hij bezette Rome en opnieuw werd de paus gegijzeld. Napoleon kieperde de paus zonder pardon ook in het gevang. Misschien had Nappie iets tegen pausen.

Wil je meer lezen over de kerk, als Sodom en Gomorra in Rome? Klik hier.

Het is als e-boek gratis te lezen bij Kobo-plus

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel