De eieren van Fabergé

De eieren van Fabergé
Bron: wikipedia

De eieren van Fabergé zijn wereldberoemd. Van het merendeel is exact bekend waar ze zijn. Maar acht eieren raakten spoorloos tijdens in de Russische. In 1964 dook er een plotseling op in een veiling van New York. Waar zijn de andere zeven? In mijn verhaal duikt een van de verdwenen eieren van Fabergé op. De vraag is Wie gaat er mee vandoor?.

Citaat

1920

De roden drongen de witte troepen meer en meer achteruit. Eind winter 1920 wist Youri Sobko dat ze zouden verliezen. Iedereen die niet ziende blind en horende doof was, snapte dat het einde naderde. De stromen vluchtelingen, de ijzingwekkende verhalen van plunderingen, brandende dorpen, afslachtingen: die communisten gingen als beesten tekeer.

De gezagslaag was bij die roden flinterdun. Een officier, die nog wat menselijks had en een vrouw het genadeschot gaf als bevrijding, moest zich verdedigen tegen een aanval van de op hun beurt wachtende mannen. In hun agressie waren die soldaten afgegleden tot gevaarlijke beesten. De witten kenden die verhalen en wisten wat hen te wachten stond.

Ze deserteerden massaal, soms lukte het. De gehangen deserteurs lieten zien dat het vaker niet lukte en de hangploeg had er een dagtaak aan.

“Laarzen?” vroeg Youri.

“Nee, jas.” De knik van verstandhouding volstond. De veroordeelde keken ze niet aan, ze wilden die wanhoop in de ogen niet zien, die radeloosheid die ook in hun ogen kon staan. Zijn maat rukte de jas van de bijna dode af. De arme donder ging omhoog, hij schokte na toen Youri de laarzen van de voeten trok.

Wil je meer lezen? Dit is de link naar Kobo.

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel