Inbreken

Parijs
boekomslag

Martin groeide kansloos op, zijn voorland was: vroeg een meisje zwanger maken, haar trouwen, een bierbuik ontwikkelen en een vaste betrekking bij de sociale dienst. Toch gebeurde dat niet, maar in het begin leek het wel die kant op te gaan.

Citaat

John stootte me wakker. ‘Het is tijd. Pak je spullen, we gaan.’

Sluipend door het achterpad wees John op het hek. Daar moesten we overheen en met die twee dwarsbalken maakten de bewoners het ons wel erg makkelijk. De betegelde tuin was een meevaller, vaak struikelden we over overgroeiende planten.

De knipschaar en het breekijzer kon in de rugzak blijven. Hier was het uitproberen met een paar gewone sleutels voldoende. Mensen beveiligden met goede sloten, deurschuiven en soms met een camera hun voorkant. Aan de achterkant dachten ze vaak niet en daar zat dan, net als hier, een makkelijk keukenslot. ‘Open,’ fluisterde John.

We bevroren. Dat gegrom.

‘Rennen.’ Die aanmoediging had ik niet nodig. Mij benen waren in beweging bij de eerste grauw. Ik vloog over de schutting en voelde de wind van de dichtklappende bek aan mijn voet. In de slaapkamer van de woning floepten de lichten aan. Niet slim, als de bewoner iets wilde zien, had hij het licht uit moeten laten. Dit gaf ons extra tijd en in de poort wachtte ik op John. Had hij zich gered? Waar was hij? Alsof hij mijn gedachte las.

‘Hier,’ klonk het fluisterend, ‘kom, we smeren hem.’

‘Lekkere tipgever was dat.’

‘Ik weet het. Het huis was leeg en geen honden. Die krijgt wat te horen.’

En te voelen. Met dit soort geintjes maakte John korte metten.

Aan het eind van het poortpad hield John me tegen. ‘Geef me je spullen. Ik verberg het gereedschap in het parkje aan de overkant. We gaan hier uit elkaar, ik hoor trouwens al de sirenes. Wegwezen en tot straks.’

Het sluipen door het park en de kleine straatjes bracht mijn gedachten bij mijn huidige situatie. Ik was blij dat ik bij John woonde. Hij was streetwise, gehard en slim genoeg om geen aandacht te trekken. Daar trok ik me graag aan op.

Boek

Het is verkrijgbaar via Kobo en Kobo Plus. Ik schrijf graag en veel. Daarnaast stel ik met alle plezier mijn boeken (bijna) voor niets beschikbaar: een schrijver wil gelezen worden.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Deel dit artikel