De heks van Almen en de courtisane van Rome

Aleydis en Fiammetta
heks en courtisane

Aleydis en Fiammetta, twee vrouwen die hetzelfde doen en verschillend eindigen. Wat doet Aleydis voor vreselijks? Niets, behalve dat ze het huishouden van de pastoor bestiert. En in die tijd betekent dat meestal een baan voor dag en nacht en delen ze samen het bed. En bij deze pastoor is het niet anders. De pastoor heeft haar misschien wijs gemaakt dat ze samen in hun gemeenschap, één worden met de heer. En misschien houden ze van elkaar en danst Aleydis naakt voor haar pastoor. Daar is niets mis mee, op het moment dat ik dit schrijf dansen ergens op aarde geliefden met veel genoegen naakt met elkaar. Jammer voor Aleydis, ze krijgt een kind en hun verhouding komt uit. Misschien door een jaloerse buurvrouw die zelf naakt voor mijnheer pastoor wil dansen.

En misschien doet ze iets met kruiden en werkt ze als vroedvrouw. Als daar iets misgaat, ontstaat er vaak roddel en achterklap en zonder tweets of instagram, gaat in die tijd die roddel een stuk langzamer rond dan nu. Maar uiteindelijk komt het de bisschop ter ore of misschien weigert ze tijdens een bisschoppelijk bezoek hem ter wille te zijn. De pastoor krijgt vergiffenis voor het breken van de gelofte van zuiverheid door de vleselijke gemeenschap met Aleydis.

Aleydis krijgt geen vergiffenis, die verdwijnt in de gevangenis van Zutphen, daar ondergaat ze martelingen en uiteindelijk komt ze op de brandstapel.

Dat gebeurt in 1472 in Nederland, in de tijd van de renaissancepausen. In Rome ligt de bandeloosheid naakt op straat en het sperma druipt zowat van de muren van het Vaticaan. Uiteraard wemelt het in Rome van de vrouwen van lichte zeden, waaronder ook chique dames uit goede families waarmee een prelaat op niveau een gesprek kan voeren, als hij geen gebruik maakt van haar andere kwaliteiten. Fiammetta behoort tot deze laatste categorie, ze is dus courtisane.

E-book

Het verhaal zit in mijn bundel ‘Pausen, een apart slag volk.’ Wil je meer lezen? Deze link leid je naar Kobo.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Deel dit artikel