Genderneutraal? Genderirritant!

genderneutraal
Zoveel kleuren, zoveel mensen

Ja hoor, daar zijn ze weer: de politieke correctelingen die o zo bang zijn om iemand te kwetsen. Dit keer is het de directie van een Britse openbare school. Alsof ze daar al niet genoeg aan hun hoofd hebben met die Brexit, bedacht die directie een genderneutraal schooluniform: allemaal een broek aan! Protest van alle kanten: sinds wanneer is de broek genderneutraal? En waarom is een rok niet genderneutraal?

Volgens de school is gelijkheid er mee gebaat als iedereen, ongeacht geslacht, hetzelfde draagt. Dat vond Mao ook en zwaaiend met het rode boekje joegen al die gelijk geklede studenten hele volksstammen over de kling.

Oude wijn in nieuwe zakken

Het is het oude liedje. In de 70tiger jaren moesten jongens met poppen spelen, uniseks kleding aan en een pistooltje was een doodzonde. Nu nog hebben psychiaters een goed gevulde boterham aan de reparatie van de schade aangebracht aan de tere kinderziel. Toen was de achtergrond het feminisme, nu is de achtergrond gender. Het is lood om oud ijzer. Ik vermoed dat de schooldirecteur of directrice door gebrek aan gewicht omhoog gevallen is en op een dag de leiding van de school in handen had. Genderneutraal bestaat niet, het is een woord zonder inhoud. Alles en iedereen heeft een geslacht, niets is neutraal.  Ik vind het meer getuigen van verwarde termen dan van een oplossing in gedrag.

Genderneutraal

Wat is dat eigenlijk Genderneutraal? Volgens de dikke van Dalen betekent het: ‘geen onderscheid makend tussen de seksen en de daaraan toegeschreven eigenschappen, gedragingen en voorkeuren.’ Als voorbeeld geeft de dikke: ‘een genderneutraal toilet te gebruiken door vrouwen, mannen en transgenders.’

Dat transgender is een overbodige toevoeging, want een transgender is, ook al voelt hij of zij het anders, hoe dan ook altijd een man of een vrouw. Gender is onzijdig, vlees noch vis en klinkklare onzin. Iedereen heeft een geslacht. Of je er blij mee bent is wat anders en hoe je het geslacht gebruikt is je eigen zaak.

Genderneutraal gaat goed door iedereen nummers te geven. We zijn sowieso al een nummer, dus het afschaffen van jongens- en meisjesnamen kan er ook nog wel bij.

Genderneutrale toiletten

Soms kom je ze tegen, die samengevoegde toiletten. Ik denk dat genderneutraal er weinig mee te maken heeft.  Het zal meer gaan om de extra commerciële m² die het oplevert. Door een toilet genderneutraal te maken verandert het toiletgedrag van de doorsnee man niet. Dat zit prettig, voor een vrouw, op zo’n nat gepiste wc-bril. Of betekent genderneutraal dat nu ook alle mannen zittend gaan plassen zo van: “O ja, genderneutraal, dus ik ga zittend plassen.” De meerderheid heeft last van dat gemengde toilet, de minderheid heeft er geen gemak van. Het hele gedoe draait om de angst iets verkeerd te doen tegen welke minderheid dan ook. Het heeft wat weg van de PvdA. Die bekommert zich zo om minderheden dat ze hun achterban in de steek gelaten hebben en nu zelf een minderheid zijn.

Gender in de politiek

Gender is zo belangrijk dat het in de grondwet moet, vinden sommigen. Linkshandig of rechtshandig moet er van mij dan ook in. Het is alle twee onzin. Je kan de grondwet niet gebruiken als afvalputje voor allerlei wensen. Als er weer iets bij komt of afvalt, kan je elke keer de grondwet aanpassen. We krijgen niet eens de gekozen burgemeester in de grondwet laat staan de wensen van allerlei minderheden.

De Grondwet legt de grondrechten van burgers vast. Ook staan in de wet regels voor de inrichting van de Nederlandse staat. M.a.w. de Grondwet is de kapstok, de wet is het knaapje.

De kapstok en het knaapje aan elkaar vast geeft altijd gelazer. Dat doen ze vaker in hotels. Heb je in zo’n hotel wel eens geprobeerd iets op te hangen?

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel